Mirai flottával a Holdig és vissza

2020.03.31. 17:03 // @Gábor

CleverShuttle Toyota Mirai flotta

A CleverShuttle német telekocsi-szolgáltató (Ride Pooling) Toyota Mirai flottája az elmúlt két és fél évben több, mint 5 000 000 kilómétert tett meg, ami nagyjából olyan hosszú út, mintha elmennénk a Holdra és vissza… hat és félszer!

A Mirai flotta 2017-ben 20 járművel indult el Hamburgban, majd hamarosan több más német városban is megjelent. A dinamikus fejlődésnek köszönhetően mára már 45 hidrogén meghajtású járművel áll szolgálatba minden nap. Ez idő alatt a tervezett karbantartáson kívül semmilyen javításra vagy alkatrészcserére nem volt szükség egyik autónál sem.

„Az olyan üzemanyagcellás járművek, mint a Toyota Mirai fontos pilléreivé váltak cégünknek, köszönhetően megbízhatóságuknak. Segítségükkel számtalan utasnak biztosíthatunk kényelmes utazást úgy, hogy közben semmilyen szennyezőanyagot nem bocsátanak ki járműveink, csak tiszta vízpárát.“

— Jan Hofmann, CleverShuttle vezető menedzser és társalapító

A Toyota Mirai első generációja 2014-ben mutatkozott be, majd az első modellek 2015. nyarán érkeztek meg Európába. Azonban az autó forgalmazása csak azokban az európai országokban kezdődhetett meg ahol már létezett hidrogén töltőállomás, így Nagy-Britanniában, Németországban, valamint Dániában.

A Mirai második generációja – közel 30%-al megnövelt hatótávval – ez év második felében várható.

Molnár Gábor