Az EU 80 GW vízbontó teljesítménnyel segítené elő a zöld hidrogén előállítást

2020.04.21. 18:04 // @Gábor // 0 hozzászólás

A hidrogénnek kulcsszerepe van a megfizethető és tiszta gazdaság eléréseben. Tulajdonságai lehetővé teszik a szén-dioxid mentes energiafelhasználást szinte minden ágazatban. Most az Európai Unió Ukrajnával és Észak-Afrikával összefogva új szintre emelheti a karbonsemlegesség elérésére irányuló törekvéseket.

Az EU világvezető szerepet tölt be az elektrolizáló berendezések gyártásában (ThyssenKrupp, Siemens, McPhy, stb) és a technológiai tudásnak is birtokában vagyunk. Ennek ellenére Európában a zöld hidrogén előállítási kapacitás viszonylag alacsony. Ukrajna és Észak-Afrika viszont kiváló adottságokkal rendelkezik, ha zöld energia előállításáról van szó. A Szaharában a legnagyobb a napsütéses órák száma a világon, átlagosan 3600 óra évente. Területe kétszer nagyobb, mint az EU országainak összterülete. Még vonzóbbá teszi a térséget, hogy nyugati partja az egyik legszelesebb terület a Földön. Logikusnak tűnik tehát az itt lévő napenergia kiaknázása. Egyik lehetséges módja ennek, hogy segítségével hidrogént állítanak elő.

szélerőművek
forrás: Pixabay

A kihívást az megtermelt hidrogén szállítása jelenti a felhasználás helyszínére. Szerencsére erre is van megoldás. Létezik egy jól kiépített és használatban lévő gázvezeték-infrastruktúra, ami relatív alacsony ráfordítással módosítható úgy, hogy megfeleljenek a hidrogén továbbításához szükséges feltételeknek. Ezzel a megoldással a készterméket az előállítás helyéről veszteségmentesen lehetne eljuttatni a céljához.

A terv

A 80 gigawatt egyik fele az EU-ban valósulna meg 2030-ig. A 40 GW vízbontó teljesítményből 6 GW a felhasználás helyén (tehát hidrogén töltőállomásokon), 34 GW pedig a forrás közelében (pl. tengerparton, ahol szélerőművek segítségével állítanak elő elektromos áramot) lenne elérhető.

A másik 40 gigawattot Ukrajna és Észak-Afrika osztaná el, ahol 7,5 GW jutna az országok saját felhasználására, a maradék 32,5 GW segítségével előállított zöld hidrogénből pedig exporttermék lenne.

Gazdsági hatások

Ha ez a kétszer 40 GW-os piac 2030-ig megvalósul, a megújuló energiával előállított (zöld) hidrogén versenyképes megoldás lehet a fosszilis, azaz szürke hidrogénnel szemben. A gigawatt nagyságrendű elektrolizáló berendezések a szél- és naperőművek közelében olyan hatásfokkal és mennyiségben képesek hidrogént előállítani, hogy a tervek szerint az előállítási ár 2025-ig 1,5-2 €/kg, 2030-ig pedig akár 1-1,5 €/kg is lehet.

Környezeti és társadalmi hatások

1 GW elektrolizáló kapacitás évente 40-100 ezer tonna zöld hidrogén előállítását teszi lehetővé, így nem elhanyagolható hatása a beruházásnak, hogy a számítások szerint évente nagyjából 82 millió tonna szén-dioxidtól mentene meg minket. A teljes projekt megvalósításához 25-30 milliárd Euróra lenne szükség, közben összesen 140-170 ezer új munkahelyet teremtene gyártási, valamint karbantartási oldalon.

A teljes angol nyelvű tervezet itt olvasható.

Borítókép: Pixabay

Molnár Gábor

Sajnos még nincs egyetlen hozzászólás sem. Legyél Te az első!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz látható a hozzászólásban.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .