Létrejött a Mercedes Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG

2020.06.17. 08:06 // @Gábor // 0 hozzászólás

A Daimler Truck AG új mérföldkőhöz érkezett az üzemanyagcellák sorozatgyártásának területén. Ahogy korábban megírtuk, a Mercedes és a Volvo közös vállalkozásba kezd, melynek célja az üzemanyagcellás rendszerek fejlesztése, gyártása és forgalmazása. Most a német vállalat hatalmas lépést tett céljai elérésének érdekében azzal, hogy megalapította a Mercedes Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG-t. Az új vállalat szervezetileg és jogilag is egy csoportba gyűjti a cégcsoport üzemanyagcellákkal foglalkozó részlegeit. Az cég ügyvezetői posztját Dr. Andreas Gorbach és Prof. Dr. Christian Mohrdieck tölti be. Mindkettőjük évtizedes tapasztalattal rendelkezik a hagyományos és alternatív meghajtások területén, ezen belül is főleg az üzemanyagcellás rendszerekben.

Dr. Andreas Gorbach és Prof. Dr. Christian Mohrdieck
Dr. Andreas Gorbach és Prof. Dr. Christian Mohrdieck

Gorbach ez év májusától töltött be felelős vezető szerepet a Daimler Tuck AG-nál, összefogva az összes üzemanyagcellákkal foglalkozó tevékenységet, és most ugyanezzel a feladatkörrel tölti majd be az ügyvezetői szerepet az újonnan megalakult vállalatnál. Ezen kívül felelőse volt a Mercedes fenntarthatósági stratégiájának klímavédelemmel foglalkozó ágának. 2005-ben csatlakozott a Daimler Tuck AG hajtáslánc fejlesztési részlegéhez, ahol több felelős pozíciót is betöltött.

Prof. Dr. Christian Mohrdieck miután befejezte fizika-tanulmányait, 1989-ben a Daimler-Benz AG frankfurti üzemében kutatóként kezdte karrierjét. 1999-től a DaimlerCrysler üzemanyagcellás rendszereinek felelőse volt az Egyesült Államokban. Néhány évvel később visszatért Németországba, ahol 2003 óta a Daimler Group üzemanyagcellák fejlesztéséért felelős üzletágát vezette, majd ügyvezető igazgatója lett a Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH üzemanyagcella fejlesztési egységének.

Együttműködés a Rolls-Royce-szal

A Daimler Truck AG és a Rolls-Royce plc között érdekes cooperáció születhet az év végéig. A britt technológiai csoport szívesen használná a Mercedes és a Volvo által közösen fejlesztett üzemanyagcellákat biztonsági szempontból kritikus rendszerek – mint pl. adatközpontok – vészhelyzeti energiaellátására. Ez a megoldás kiváltaná a jelenlegi dízel motorokat, szén-dioxid mentes energiaellátást biztosítva ezeknek a rendszereknek.

adatközpont
Üzemanyagcellára épülő energiaellátó rendszer

A Mercedes az elmúlt két évtizedben jelentős tapasztalatot szerzett az üzemanyagcellás rendszerek területén. Ezt a tudást hasznosíthatja és fejlesztheti tovább más vállalatokkal kötött együttműködések keretében.

Borítókép: Daimler

Molnár Gábor

Sajnos még nincs egyetlen hozzászólás sem. Legyél Te az első!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz látható a hozzászólásban.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .